mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Bułki wachlarzyki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bułki są pyszne maślane, fajnie się je odrywa. Proste do zrobienia, i mają ciekawy kształt. Dzieci będą zachwycone

Bułki wachlarzyki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki wachlarzyki

 

 

  • do posmarowania
  • 6 łyżek masła

Sposób przygotowania:

Bułki wachlarzyki
Zaczyn: Do miski wykruszam drożdże, dodaję dwie łyżki maki, cukier szczyptę i wody żeby zaczyn miał konsystencje kwaśnej śmietany. Mieszam łyżka i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję jogurt, sól, masło roztopione zimne, i zaczyn. Ciasto wyrabiam ręką. Musi odchodzić od ręki. Jeżeli jest za twarde dodaję łyżkę jogurtu jeszcze. Jeżeli klei się podsypuję mąką. Dobrze wyrobione ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dziele ciasto na dwie części. Rozwałkowuję na kwadrat o boku 30 cm, smaruję roztopionym masłem zimnym. Kroję na sześć równych pasków. Składam paski jeden na drugim. Kroję na kolejne 6 równych kwadratów. Układam w wysmarowanej foremce do muffinek , bokiem w zagłębieniu. Na zdjęciu pokazane 3 foto krok po kroku. Odstawiam foremkę do wyrośnięcia na około 40 minut. Piekę 25 minut temp 190 stopni.
Bułki wachlarzyki
zaczyn w misce odstawiony do wyrośnięcia w cieple
Bułki wachlarzyki
Ciasto zagniecione odstawione w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Bułki wachlarzyki
ciasto rozwałkowane i pokrojone na kawałki
Bułki wachlarzyki
bułki w formie na muffiny po upieczeniu gotowe

Tagi:

bułki