Sposób przygotowania:
Bułki wachlarzyki
Zaczyn: Do miski wykruszam drożdże, dodaję dwie łyżki maki, cukier szczyptę i wody żeby zaczyn miał konsystencje kwaśnej śmietany. Mieszam łyżka i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję jogurt, sól, masło roztopione zimne, i zaczyn. Ciasto wyrabiam ręką. Musi odchodzić od ręki. Jeżeli jest za twarde dodaję łyżkę jogurtu jeszcze. Jeżeli klei się podsypuję mąką. Dobrze wyrobione ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dziele ciasto na dwie części. Rozwałkowuję na kwadrat o boku 30 cm, smaruję roztopionym masłem zimnym. Kroję na sześć równych pasków. Składam paski jeden na drugim. Kroję na kolejne 6 równych kwadratów. Układam w wysmarowanej foremce do muffinek , bokiem w zagłębieniu. Na zdjęciu pokazane 3 foto krok po kroku. Odstawiam foremkę do wyrośnięcia na około 40 minut. Piekę 25 minut temp 190 stopni.
gosia56
mysza75
Częstuj się :-)
marietta