senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Bułki - warkocze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne bułeczki - można je fantazyjnie lepić, zajmują trochę czasu, ale warto :)

Bułki - warkocze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułki - warkocze

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki - warkocze
Drożdże rozpuścić w misce z ciepłą wodą. W tym czasie 1 łyżkę masła rozpuścić w rondelku i zostawić do ostudzenia. Mąkę przesiać z solą. Drożdże przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ładnie wyrosną dodać do nich mąkę z solą i wymieszać. Do wymieszanych dodać masło i wyrabiać na stolnicy ręcznie. Gdy ciasto przestanie kleić się do rąk (można w trakcie wyrabiania podsypywać trochę mąką) formować z niego bułki. Okrągłe kajzerki z nacięciem na wierzchu, warkocze, zakręcone rogaliki, czy każde jakie nam fantazja do głowy podpowie. Można posmarować jajkiem. Piec w 180stopniach 20-30 minut.
Bułki - warkocze
Gotowe wyrobione ciasto - wystarczy teraz z niego formować bułki.
Bułki - warkocze
Robić wałeczki, które naprzemiennie zaplatać, lub warkocze.
Bułki - warkocze
A tu już bułeczki zaczynają się piec w piekarniku.

Tagi:

bułki