Sposób przygotowania:
Bułki z dodatkiem szałwii hiszpańskiej i siemienia
Zaczyn Drożdże pokruszyć, dodać miód. Gdy drożdże się całkowicie rozpuszczą, dodać mleko i mąkę, dobrze wymieszać by nie było grudek i odstawić na około 15 - 20 minut. Ciasto Do dużej miski wsypać mąki, sól, dodać jajko i wlać cieple mleko, wymieszać. Potem dodać zmielone siemię lniane i szałwię hiszpańską. Wszystko razem wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, dosypując mąkę pszenną oraz dolewając partiami olej który ułatwi wyrabianie ciasta. Wyrobione ciasto powinno przestać kleić się do rąk ale jednoczenie być sprężyste i miękkie. Wyrobione ciasto przełożyć do delikatnie naoliwionej miski, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 - 1 1/2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie zagnieść je ponownie a potem podzielić na 10 części i uformować male, owalne bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 30 minut. Bułki są doskonale z dżemem, miodem, wędliną, serem, masłem lub nawet bez żadnych dodatków :) Smacznego :)