Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułki z pieczarkami inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kiedyś często robiłam to danie z suchych bułek. Potem jakoś uleciały z pamięci. Przypomniała mi o nich Renata Zet :)

Bułki z pieczarkami inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki z pieczarkami inaczej

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki z pieczarkami inaczej
Cebulę obrać, posiekać w kostkę i na 2 łyżkach oleju zeszklić. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i dodać do cebuli, smażyć na dużym ogniu aż odparują. Wystudzić. Oliwki pokroić w krążki, ser zetrzeć na tarce. Wymieszać farsz. Dodać soli i pieprzu do smaku. Jajka zmiksować z mlekiem, wlać do talerza. Na drugi talerzy wysypać bułkę tartą (użyłam takiej z mielonym lnem). Bułki przekroić na pół, wydrążyć trochę środki (suszę i mielę na bułkę tartą) namoczyć połówki w masie mleczno-jajecznej, nakładać dużo farszu i zlepiać w całe bułeczki. Panierować w bułce tartej, usmażyć na chrupiąco na rozgrzanym oleju. Odłożyć na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Chrupiące bułeczki podawać najlepiej na gorąco z keczupem lub innym sosem. Świetnie smakują też z barszczem.
Bułki z pieczarkami inaczej
Cebulę obrać, posiekać w kostkę i na 2 łyżkach oleju zeszklić.
Bułki z pieczarkami inaczej
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i dodać do cebuli, smażyć na dużym ogniu aż odparują. Wystudzić.
Bułki z pieczarkami inaczej
Oliwki pokroić w krążki, ser zetrzeć na tarce. Wymieszać farsz. Dodać soli i pieprzu do smaku.
Bułki z pieczarkami inaczej
Bułki przekroić na pół, wydrążyć trochę środki (suszę i mielę na bułkę tartą) namoczyć połówki w masie mleczno-jajecznej, nakładać dużo farszu i zlepiać w całe bułeczki. Panierować w bułce tartej