Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Bułki żytnie z miodem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Domowe żytnie bułeczki z dodatkiem miodu, najlepsze z samym masłem lub z miodem.

Bułki żytnie z miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki żytnie z miodem

 

Sposób przygotowania:

Bułki żytnie z miodem
Obie mąki przesiać do większego naczynia. Drożdże rozrobić z letnią wodą, wlać je do mąki, dodać miód, sól i oliwę. Ręką dokładnie wyrobić ciasto, dodając mąki w razie potrzeby. Można także dać pół na pół mąkę pszenną i żytnią. Wyrobione ciasto odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Z wyrośniętego ciasta formować bułki rękoma oprószonymi w mące i kłaść je na wytłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Bułki ponownie odstawić do wyrośnięcia, tym razem na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Gdy są rumiane wyjąc je i schłodzić przed podaniem.
Bułki żytnie z miodem
z podanych składników wyrobić ręką ciasto
Bułki żytnie z miodem
gdy ciasto wyrosnie mozna zaczac formowac buleczki
Bułki żytnie z miodem
uformowac buleczki i dac na blache do wyrosniecia
Bułki żytnie z miodem
bulki piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku