Sposób przygotowania:
Bułki żytnie z ziarnami
-Do miski przesiać obie mąki. -Drożdże wymieszać z niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę. -Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól i przy pomocy miksera wyrobić ciasto./ok.4 -5 minut/. -Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut. -Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki. -Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. -Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. -Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/. Piec 20-25 minut w temperaturze 200 st.C. Upieczone bułeczki ostudzić na kratce kuchennej.
2milutka
edytaha
cris
monikaT83
mala-madzia