Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Buni fascynacje Obento :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Obsesyjnie oglądam w internecie zdjęcia i filmiki obrazujące japońskie Obento ( nie wiem czy to jeszcze drugie śniadanie czy lunch ) .

Buni fascynacje Obento :

Składniki:

Buni fascynacje Obento :

 

  • 1 woreczek białego ryżu ( 10 dag ) ugotowanego ( powinien to być ryż z tzw. kleistych )
  • kilka liści sałaty
  • 1/2 plasterka sera do tostów
  • kilka plasterków salami
  • pokrojony drobno szczypior
  • kilka rzodkiewek
  • łuskane pestki dyni ( zielone )
  • odrobina chrzanu Wasabi ( lub cawiartu zielonego o smaku Wasabi )
  • odrobina czerwonego cawiartu lub czerwonego kawioru
  • mięso raków lub krewetek z zalewy

 

Sposób przygotowania:

Buni fascynacje Obento :
Odłożyć listki sałaty do dekoracji- resztę sparzyć gorącą wodą i natychmiast schłodzić . Osuszyć . Usunąć gruby nerw . Ułożyć jeden na drugim tworząc coś w rodzaju płatu wodorostu nori. 2/3 ryżu ugnieść w wałeczek. Obtoczyć w szczypiorku. Zawinąć ściśle w sałatę .Wałeczek przekroić na 4 części. Udekorować kładąc na środku czerwony cawiart lub kawior. Pozostały ryż wymieszać z odrobiną chrzanu Wasabi ( by mu nadać chrzanowy smaczek ) .Uformować w 2 kulki .Obtoczyć w pestkach dyni .Udekorować mięsem raka lub krewetką . Z sera wyciąć ( malutkimi stempelkami do ozdób , foremkami do ciasteczek - co tam kto ma ) mini gwiazdki, serduszka czy inne ozdoby. Z rzodkiewek zrobić kwiatki .Salami zwijać w rożki, składać po kilka takich rożków razem i spiąć wykałaczką tworząc kwiatek. Wszystko ułożyć w płaskich pojemniczkach tak by je całkowicie wypełniały. Udekorować . Z woreczka ryżu wychodzą 2 takie porcje . Dodatkowo można podać do maczania dip zrobiony z majonezu z odrobiną sosu sojowego i innymi dodatkami .