Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Buniowe burgery z karmelizowaną cebulką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uwielbiam wszelkie burgery - tyle ze te kupne nie do końca mi pasują- wole robione w domu . Modyfikuje je na wszelkie sposoby .

Buniowe burgery z karmelizowaną cebulką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Buniowe burgery z karmelizowaną cebulką

 

  • 25 dag mielonego tatarowego ( kupuje paczkowane Morlin albo sama mielę chudą wołowinę )
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki wody
  • 1/3 kostki smalcu
  • maggi
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • mąka

 

Sposób przygotowania:

Buniowe burgery z karmelizowaną cebulką
Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu i smażyć cebulkę na rumiano . Posypać ją szczyptą cukru tak by sie karmelizowała . Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym .
Wyrobić dokładnie mięso, olej, wodę, jajko , bułkę tartą .Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi , roztartym z solą czosnkiem .Uformować 3 burgery . Obtoczyć lekko w mące . Spłaszczyć . Na patelni rozgrzać smalec i smażyć burgery na rumiano z obu stron przewracając je kilka razy .
Podawać z ziemniakami puree , frytkami lub w bułce z dodatkami jak kto lubi . Ja podaję z ziemniakami z wody obłożone karmelizowaną cebulą i posypane natką pietruszki. Do tego zestaw surówek ( nie przepadam za burgerami w bułce - w każdym razie nie na obiad ).
Buniowe burgery z karmelizowaną cebulką
Etap 1
Buniowe burgery z karmelizowaną cebulką
Etap 2