Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Buniowe burgery z kukurydzą :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Uwielbiam wszelkie burgery - tyle ze te kupne nie do końca mi pasują- wole robione w domu . Modyfikuje je na wszelkie sposoby .

Buniowe burgery z kukurydzą : Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Buniowe burgery z kukurydzą :

 

  • 25 dag mielonego tatarowego ( kupuje paczkowane Morlin albo sama mielę chudą wołowinę )
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki wody
  • 1/3 kostki smalcu
  • maggi
  • sól
  • pieprz mielony
  • 3/4 szklanki kukurydzy konserwowej
  • mąka

 

Sposób przygotowania:

Buniowe burgery z kukurydzą :
Wyrobić dokładnie mięso, olej, wodę, jajko , bułkę tartą .Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Dosypać kukurydzę ( 1/2 szklanki ) . Zamieszać tak by kukurydza rozłożyła się w mięsie równomiernie .Uformować 4 burgery . Obtoczyć lekko w mące . Spłaszczyć . Na patelni rozgrzać smalec i smażyć burgery na rumiano z obu stron przewracając je kilka razy . Podawać z ziemniakami puree , frytkami lub w bułce z dodatkami jak kto lubi . Ja podaję z ostrym puree ziemniaczanym ( np. z puree ziemniaczane z serem pleśniowym ) i posypane resztą kukurydzy konserwowej .
Buniowe burgery z kukurydzą :
Etap 1
Buniowe burgery z kukurydzą :
Etap 2