gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 821]

Rolada dyniowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Piekłam już rożne rolady ale z dodatkiem dyni pierwszy raz smakowała naprawdę wybornie dlatego zrobię jeszcze ale tym razem zrobię na wytrawnie na pewno też będzie pyszna.

Rolada dyniowa Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Rolada dyniowa

 

 

  • Krem do przełożenia
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dkg serka śmietankowego
  • 2-3 łyżki dzemu dyniowego
  • sok z cytryny
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Rolada dyniowa
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i z orzeszków, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i gałkę wymieszać suche składniki.

Ubijamy białka z cukrem.

Do pure dyniowego dajemy żółtka mieszamy wsypujemy wymieszane mąki mieszamy na koniec dodajemy ubite białka mieszamy delikatnie.

Blachę 25/40 cm wykładamy papierem wylewamy masę wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 15 st i pieczemy około 30 minut.

Gorący biszkopt zwijamy w roladę w ściereczkę kuchenną studzimy.

Żelatynę zalewamy wodą zimną mieszamy aż napęcznieje zalewamy wrzątkiem mieszamy i studzimy.

Serek śmietankowy mieszamy z dzemem dyniowym i sokiem cytrynowym.

Ubijamy śmietanę z cukrem pod koniec ubijania wlewamy żelatynę na koniec dodajemy wymieszany serek.

Biszkopt dyniowy rozwijamy, smarujemy kremem i zwijamy.

Górę smarujemy pozostałym kremem i dekorujemy dowolnie.

Ciasto wkładamy do lodówki aby masa dobrze zastygła.

POLECAM!!!!
Rolada dyniowa
Dynię obieramy układamy na blasze i pieczemy aż będzie miękka
Rolada dyniowa
Dynię dajemy na sitko aby odsączyć nadmiar wody który został
Rolada dyniowa
Mieszamy składniki wszystkie ze sobą wylewamy na blachę
Rolada dyniowa
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem .
Rolada dyniowa
Serek śmietankowy mieszamy z dzemem z dyni .
Rolada dyniowa
Rozwijamy roladę smarujemy przygotowanym kremem .
Rolada dyniowa
Bardzo pyszny dodatek do kawusi

Tagi:

ciasto rolada