SUPERPRZEPIS

Buraczany czatnej

  • 1
  • Joanna84
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Buraczany czatnej Więcej zdjęć (3)

Doskonały dodatek do dań mięsnych lub też buraczana konfitura. Można podawać na zimno i na ciepło, a nawet smarować chleb.

Składniki:

Buraczany czatnej

 

  • 1 duży burak
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 jabłko (najlepiej kwaśne)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie 1 siekana czerwona chili

Sposób przygotowania:

Buraczany czatnej
Buraczka obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę obieramy i ktoimy w kawałki lub grubą kostkę. Cebula i tak się rozpadnie więc nie musimy z nią robić zachodu. Do tego dodajemy pokrojone również w kostkę jabłko, wrzucamy do garnka i stawiamy na średnim ogniu. Wyciskamy do tego sok z cytryny i dodajemy łyżkę miodu. Zrobi nam się z tego niezła glazura. Niestety buraczki się długo gotują, dlatego im mniejsza kostka, tym lepiej. Wszystko należy doprawić solą i pieprzem i podlać wodą. Dusić, podlewając wciąż wchłanianą wodą, aż buraki będą się niemal rozpadać. Dobrze jest w takim momencie zdjąć je z gazu, by mimo wszystko kawałeczki warzywa były wyczuwalne. Przełożyć do słoiczka, albo od razu podać na stół. Można zapasteryzować i przechowywać w lodówce. Polecam!
Buraczany czatnej
Pierwszy etap to pokroić składniki i umieścić je w garnku
Buraczany czatnej
Następnie dodać resztę warzyw