gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Buraczki faszerowane kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowane buraczki faszerowane podaję jako dodatek do obiadu. Polecam, danie ma fajny smak...

Buraczki faszerowane kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki faszerowane kapustą

 

  • 4 buraki
  • 350 gram kapusty kiszonej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kawałek pora
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka gałązek koperku do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Buraczki faszerowane kapustą
Buraki gotujemy w łupinach do miękkości, odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy je i łyżeczką wydrążamy środek. Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut od momentu wrzenia, odcedzamy i studzimy. Paprykę i por drobno kroimy i podsmażamy ok. 15 minut (na oliwie). Następnie dodajemy odciśniętą z nadmiaru wody kapustę. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podsmażamy. Podsmażoną kapustą faszerujemy buraczki. Faszerowane buraki układamy na talerzu i dekorujemy gałązkami koperku.
Buraczki faszerowane kapustą
Następnie obieramy je i łyżeczką wydrążamy środek.
Buraczki faszerowane kapustą
Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut od momentu wrzenia, odcedzamy i studzimy.
Buraczki faszerowane kapustą
Paprykę i por drobno kroimy i podsmażamy ok. 15 minut.
Buraczki faszerowane kapustą
Następnie dodajemy odciśniętą z nadmiaru wody kapustę. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Tagi:

buraki kapusta