msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Buraczki marynowane.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne grube plastry buraków w aromatycznej zalewie.Podawać jako dodatek do obiadu lub przekąskę.

Buraczki marynowane. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki marynowane.

 

 

Sposób przygotowania:

Buraczki marynowane.
Buraki opłukać i ugotować ze skórką do miękkości.U mnie trwało to ponad godzinę, ale zależy czy mamy młode czy starsze buraczki.Najlepiej sprawdzić jednego buraczka, czy są już dobre.
Gdy przestygną obrać ze skórki i pokroić na ok.1-1,5 cm plastry.
Ja miałam buraczki podłużne i dość wąskie.Jeśli ktoś ma duże buraki może pokroić w dużą kostkę lub ćwierć talarki.
Buraki wkładamy do czystych,wyparzonych słoików.Na wierzch kładziemy połówki ząbków czosnku.Jeśli ząbki są małe mogą być całe.Na jeden ok.0,5 l słoik ok.2 dużych ząbków czosnku.
Zagotowujemy zalewę z wody,octu i przypraw.Gotujemy kilka minut i wrzącą zalewamy buraczki w słoikach tak, by w każdym było trochę przypraw i po listku laurowym.
Słoiki wkładamy do dużego garnka, wyściełanego ściereczką.Napełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy ok.20 minut od momentu , kiedy się zagotują.
Gorące wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Najlepsze są najwcześniej po kilku tygodniach,gdy przejdą przyprawami i marynatą.
Buraczki marynowane.
Ugotowane i obrane buraczki kroimy w ok. centymetrowe plasterki.
Buraczki marynowane.
Z wody,octu i reszty przypraw gotujemy aromatyczną zalewę.
Buraczki marynowane.
Buraczki wkładamy do słoików i na wierzchu kładziemy ząbki czosnku.
Buraczki marynowane.
Buraczki zalewamy gorącą zalewą i przyprawami.Pasteryzujemy.

Tagi:

buraki