Andźka

Andźka

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Buraczki słodko - kwaśne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne buraczki, raczej słodkawe, mniej kwaśne. Robie je od dawna i wykorzystuję do obiadków - wszystkim smakują.

Buraczki słodko - kwaśne

Składniki:

Buraczki słodko - kwaśne

 

Sposób przygotowania:

Buraczki słodko - kwaśne
Buraczki ugotować lub upiec w piekarniku, obrać i potarkować na grubej tarce.
Cebulę i czosnek pokroić, zrobić zalewę z octu, cukru, cebuli, czosnku i reszty przypraw. Całość zagotować i odstawić na 12 godzin (np. na noc).
Po tym czasie odcedzić przyprawy a zalewę wlać do buraczków, wszystko dokładnie wymieszać.
Buraczki przełożyć do słoiczków i pasteryzować ok. 20 min.
Z tego przepisu wychodzi ok. 16 średnich słoiczków.