Sposób przygotowania:
Buraczki słodko - kwaśne
Buraczki ugotować lub upiec w piekarniku, obrać i potarkować na grubej tarce.
Cebulę i czosnek pokroić, zrobić zalewę z octu, cukru, cebuli, czosnku i reszty przypraw. Całość zagotować i odstawić na 12 godzin (np. na noc).
Po tym czasie odcedzić przyprawy a zalewę wlać do buraczków, wszystko dokładnie wymieszać.
Buraczki przełożyć do słoiczków i pasteryzować ok. 20 min.
Z tego przepisu wychodzi ok. 16 średnich słoiczków.
Cebulę i czosnek pokroić, zrobić zalewę z octu, cukru, cebuli, czosnku i reszty przypraw. Całość zagotować i odstawić na 12 godzin (np. na noc).
Po tym czasie odcedzić przyprawy a zalewę wlać do buraczków, wszystko dokładnie wymieszać.
Buraczki przełożyć do słoiczków i pasteryzować ok. 20 min.
Z tego przepisu wychodzi ok. 16 średnich słoiczków.
Jadźka
adawiewiorka