Sposób przygotowania:
Buraczki zasmazane z cebulka i jablkiem
Wyszorowane, czyste buraki, wstawiamy do duzego granka, zalewamy woda i gotujemy przez ok 2 godziny na wolnym ogniu. Wyjmujemy, moga byc jeszcze cieple, obieramy ze skorki i tarkujemy na tarce z wiekszymi oczkami. Podobnie ucieramy jablko, wczescniej umyte i obrane ze skorki oraz pozbawione gniazd nasiennych. Cebule obieramy i kroimy w bardzo drobna kosteczke. Rozgrzewamy olej na patelni, podsmazamy delikatnie ocukrzona cebulke do lekkiego zbrazowienia, dodajemy odsaczone z soku buraczki i utarte jablko, doprawiamy sola, pieprzem i cukrem do smaku, smazymy do miekkosci czesto mieszjac (dodalam odrobine vegety). Zdejmujemy z ognia i dodajemy kilka kropel octu, probujemy i ewentualnie doprawiamy. Mozna tez dodac dowolna smietanke,wymieszac, nie ma potrzeby ponownego zagotowania. Zamiast octu mozna dodac sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
Jojo
msewka
luna
pocztylion2221
Babciagramolka
iwi69
eli_555
kasik12
gosiczek821