Buraczki zasmażane z ogórkiem

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Buraczki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, umyć, zalać wrzącą wodą,

Buraczki zasmażane z ogórkiem

Składniki:

Buraczki zasmażane z ogórkiem

 

  • 700 g buraków
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 1 łyżka masła do ogórków
  • 1/2 szkl śmietany
  • koperek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Buraczki zasmażane z ogórkiem
Buraczki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, umyć, zalać wrzącą wodą, ugotować pod przykryciem lub piec w gorącym piekarniku. Następnie odcedzić, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. ogórki obrać, pokrajać w paseczki usuwając pestki, poddusić na maśle skrapiając wodą. Tłuszc zrozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Połączyć z burakami, ogórkami, śmietaną i posiekanym koperkiem. Chwilę pogotować i doprawić do smaku.

Tagi:

buraki ogórki