Sposób przygotowania:
Buraczkowe bułeczki
Buraczki myjemy i gotujemy do miękkości. Ugotowane studzimy. Część buraczków ścieramy na drobnych oczkach, tak by uzyskać ¾ szklanki. Drobno starte buraczki będą przeznaczone do środka ciasta. Pozostałe buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Te buraczki będziemy wykładać na gotowe ciasto. W szklance wody rozpuszczamy drożdże, miód oraz ok 3 łyżki mąki. Powstały rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Między czasie do miski przekładamy sypkie składniki: mąkę pszenną, razową, płatki oraz sól. Do tak przygotowanych składników dodajemy olej, pozostałą wodę, starte na drobnych oczkach buraczki oraz wlewamy wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy około 10-15 minut. Wyrobione odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 6-7 części. Każdy kawałek wałkujemy nadając mu kształt prostokąta. Na rozwałkowane ciasto wykładamy po 1-2 łyżki startych buraczków. Rozsmarowane buraczki posypujemy tymiankiem do smaku. Zawijamy delikatnie brzegi ciasta i zwijamy rulony, delikatnie je rozciągając. Podłużne bułeczki przekładamy na blaszkę, smarujemy wodą, posypujemy płatkami i pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Po tym czasie bułki pieczemy około 30 minut w 180°C. gotowe studzimy.