Sposób przygotowania:
Bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
Do rondelka włożyć masło ,śmietanę i wlać wodę ,podgrzewać i mieszać do momentu połączenia się składników ( nie gotować )Ostudzić do temperatury pokojowej. Do dużej miski wsypujemy mąkę cukier ,drożdże,sól,pieprz,bazylię , czosnek granulowany i pokrojone drobno pomidory suszone wbijamy jajo .Dolewamy wystudzoną śmietanę i zagniatamy elastyczne ciasto . Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 16 porcji ,formujemy okrągłe bułeczki ,układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nacinamy każdą z bułeczek na skos w dwóch miejscach,odstawiamy by jeszcze trochę podrosły . Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je mlekiem i posypujemy bazylią . Pieczemy w 180C przez 10-15 min. aż ładnie się zarumienią .
marietta