Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Burger chili and cheese

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Porządny domowy fast-food w amerykańskim stylu. Kotlet wołowy, topiony ser cheddar i warzywa to idealne zestawienie. W takim burgerze zasmakują dzieci i dorośli jest bardzo syty i przepyszny.

Burger chili and cheese

Składniki:

Burger chili and cheese

 

  • Kotlety:
  • 400 g.wołowiny np. karku wołowego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • Pozostałe składniki:
  • 4 bułki hamburgerowe z sezamem
  • 4 plastry sera cheddar
  • 4 liście sałaty masłowej
  • 4 plastry cebuli
  • 8 plastrów pomidora
  • 8 plasterków ogórka kiszonego
  • 2 całe papryczki jalapeño z zalewy
  • ketchup pikantny
  • majonez lub sos czosnkowy

Sposób przygotowania:

Burger chili and cheese
Kotlety: Mięso zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa , dodać jajko oraz po około 1/2 łyżeczki soli i pieprzu.

Wyrobić masę mięsną do połączenia się składników. Z mięsa uformować 4 okrągłe burgery które następnie spłaszczyć lekko ręką. Kotlety grillować lub piec na rumiano z obu stron.

Pozostałe składniki: Bułki hamburgerowe przekroić na pół , podpiec w piekarniku lub podsmażyć na suchej patelni. Papryczki jalapeño odsączyć z zalewy , pokroić w plastry.

Górne części bułki smarować majonezem lub sosem czosnkowym, położyć po liściu sałaty oraz po dwa plastry pomidora.

Na spody bułek ułożyć po kotlecie wołowym , plastrze sera cheddar, cebuli po 2 plastry ogórka kiszonego oraz 4-5 plasterków papryczki jalapeño, polać ketchupem, złożyć burgera.