pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Burgery paprykowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

domowe burgery z dodatkiem papryki

Burgery paprykowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Burgery paprykowe

 

  • wołowina 60 dag
  • papryka słodka 1 łyżka
  • papryka ostra 1 łyżeczka
  • papryka suszona chili do smaku
  • sól do smaku
  • jajko 1
  • sałata 6 liści
  • pomidor plastrów
  • szalotka 1
  • bułka 6
  • olej do smażenia
  • Sos: majonez 2 łyżki
  • keczup 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Burgery paprykowe
Z części gulaszowych wołowych wycinam wszelkie błony i inne niedoskonałości. Mielę w maszynce do mielenia. Zmielone mięsa przyprawiam papryką słodką oraz ostrą. Mieszam i odstawiam do lodówki na parę godzin. Następnie wbijam jajko. Solę i przyprawiam suszoną papryczką chili. Wyrabiam jednolitą masę. Następnie formuję 6 kotletów wysokości około 2 cm. Rozgrzewam patelnię grillową na którą kładę przekrojone po połowie bułki. Przypiekam z jednej strony. Następnie patelnię oczyszczam w okruchów i spryskuję olejem rzepakowym. Na rozgrzany metal ostrożnie kładę kotlety wołowe. Smażę 6 minut na średnim ogniu po czym przewracam na drugą stronę. Kolejne 6 minut i gotowe. Burgery wykładam na liść sałaty położony na bułce. Majonez mieszam z keczupem i tak przygotowanym sosem smaruję mięso. Na wierzch kładę plasterek pomidora i szalotki. Całość przykrywam bułką. Dość wysokiego hamburgera jeszcze przyciskam i gotowe. Smacznego.
Burgery paprykowe
Wołowinę mielimy w maszynce do mielenia mięsa
Burgery paprykowe
Mięso wołowe przyprawiamy zgodnie z przepisem
Burgery paprykowe
Połówki bułek smażymy na patelni grillowej
Burgery paprykowe
Uformowane burgery wołowe smażymy na patelni grillowej