Sposób przygotowania:
Burgery paprykowe
Z części gulaszowych wołowych wycinam wszelkie błony i inne niedoskonałości. Mielę w maszynce do mielenia. Zmielone mięsa przyprawiam papryką słodką oraz ostrą. Mieszam i odstawiam do lodówki na parę godzin. Następnie wbijam jajko. Solę i przyprawiam suszoną papryczką chili. Wyrabiam jednolitą masę. Następnie formuję 6 kotletów wysokości około 2 cm. Rozgrzewam patelnię grillową na którą kładę przekrojone po połowie bułki. Przypiekam z jednej strony. Następnie patelnię oczyszczam w okruchów i spryskuję olejem rzepakowym. Na rozgrzany metal ostrożnie kładę kotlety wołowe. Smażę 6 minut na średnim ogniu po czym przewracam na drugą stronę. Kolejne 6 minut i gotowe. Burgery wykładam na liść sałaty położony na bułce. Majonez mieszam z keczupem i tak przygotowanym sosem smaruję mięso. Na wierzch kładę plasterek pomidora i szalotki. Całość przykrywam bułką. Dość wysokiego hamburgera jeszcze przyciskam i gotowe. Smacznego.