Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Burgery wołowe nie tradycyjne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie potrafię zrozumieć podawania wszelkiej maści burgerów ( hamburgerów-wołowych, fishburgerów-rybnych, chickenburgerów - drobiowych . cheeseburgerów - z serem ) w bułce z dodatkami i frytkami. Ja robię burgery jako normalny obiad .

Burgery wołowe nie tradycyjne

Składniki:

Burgery wołowe nie tradycyjne

 

  • 30 dag mielonej wołowiny ( zmieliłam antrykot)
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże pomidory
  • 3 średnie korniszonki
  • 1 łyżeczka musztardy sarebskiej
  • 1 pełna łyżeczka musztardy z pełnymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka maggi w płynie
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Burgery wołowe nie tradycyjne
Obrać i pokroić w plastry cebule. Roztrząsną je w ,, obręcze". Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć na złoto cebulę na małym gazie. Mięso wymieszać z pozostałym olejem, maggi, oboma musztardami , pieprzem i solą do smaku , wodą. Bardzo dokładnie wyrobić. Odłożyć na bok usmażoną cebulkę , a na pozostały na patelni tłuszcz położyć 3 uformowane z mięsa hamburgery. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony , przewracając ostrożnie bo są bardzo kruche ( nie dodaję jajka). Dodać masło i rozgrzać je. Skropić 1 łyżką wody . Przykryć i dusić 2 minuty. Pomidory pokroić w plastry i włożyć na moment na patelnię po kotletach i podsmażyć. Podawać hamburgery z frytkami ( puree ziemniaczanym) i dodatkami . Ja oprócz grillowanego pomidora i korniszona podaję często sałatę ze śmietaną. 

Tagi:

wołowina