Sposób przygotowania:
Falafele - kotleciki z ciecierzycy
Ciecierzycą zalałam zimną wodą i zostawiłam na całą noc do namoczenia. Po tym czasie zmieniłam wodę na czystą, a ciecierzycę ugotowałam do miękkości. Cebulę drobno pokroiłam, zeszkliłam ją w niewielkiej ilości oleju. Płatki owsiane zmiksowałam na mąkę - przyda się później do zagęszczenia masy. Ugotowaną ostudzoną ciecierzycę po odcedzeniu zmiksowałam razem z cebulą. Nie musi to być idealnie gładka masa. Dodałam do niej trochę mąki owsianej, drobno posiekany czosnek i pietruszkę. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, papryczką i szczyptą curry. Formowałam z masy małe kotleciki mieszczące się w dłoni. Po obtoczeniu w bułce (lub bułce i mące owsianej) smażyłam je jak zwyczajne "mielone".
Jesteśmy tym co jemy