Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Burgundzkie ciasto ptysiowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Burgundzkie ciasto ptysiowe wstawić do gorącego piekarnika, po 20 min zmniejszyć ogień i piec jeszcze 25 min.

Burgundzkie ciasto ptysiowe

Składniki:

Burgundzkie ciasto ptysiowe

 

Sposób przygotowania:

Burgundzkie ciasto ptysiowe
Zagotować w garnku wodę z masłem lub margaryną, osolić, gdy tłuszcz się rozpuści, zestawić z ognia, wrzucić mąkę i wymieszać. Postawić ponownie na ogniu i energicznie mieszać, aż lśniące ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i po przestudzeniu wbijać kolejno jajka nie przestając mieszać drewnianą łyżką. Dodać utarty ser. Na wysmarowanej tłuszczem blasze uformować łyżką do zupy koronę z ciasta, na której ułożyć kawałki sera. Wstawić do gorącego piekarnika, po 20 min zmniejszyć ogień i piec jeszcze 25 min.