Sposób przygotowania:
Buzia klauna
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami wody i 6 łyżkami cukru na jasną, pienistą masę.
Białka ubić z resztą cukru, delikatnie wyłożyć na utarte żółtka.
Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio na pianę, całość ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić przygotowanym ciastem. Piec 40-50 minut w temp 170-190stC. Gotowy biszkopt, lekko przestudzić w formie, a następnie delikatnie wyjąć na deskę kuchenną.
Jogurt utrzeć z cukrem. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dokładnie wymieszać z jogurtem.
Oziębioną śmietanę ubić na sztywno, po łyżce dokładać do tężejącej masy jogurtowej. Krem podzielić na 2 części.
Truskawki zmiksować, wymieszać z połową kremu.
Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwa krążki. Spód ciasta ponownie ułożyć w tortownicy, grubo posmarować kremem z truskawkami, wyrównać.
Przykryć drugim krążkiem, posmarować jasnym kremem, wyrównać. Gotowy tort odstawić na 2-3 godziny do lodówki, aby krem stężał.
Na gotowym cieście ułożyć dowolne owoce, formując oczy, usta i włosy klauna.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, cienką warstwą posmarować owoce.
Tort ponownie odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Białka ubić z resztą cukru, delikatnie wyłożyć na utarte żółtka.
Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio na pianę, całość ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić przygotowanym ciastem. Piec 40-50 minut w temp 170-190stC. Gotowy biszkopt, lekko przestudzić w formie, a następnie delikatnie wyjąć na deskę kuchenną.
Jogurt utrzeć z cukrem. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dokładnie wymieszać z jogurtem.
Oziębioną śmietanę ubić na sztywno, po łyżce dokładać do tężejącej masy jogurtowej. Krem podzielić na 2 części.
Truskawki zmiksować, wymieszać z połową kremu.
Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwa krążki. Spód ciasta ponownie ułożyć w tortownicy, grubo posmarować kremem z truskawkami, wyrównać.
Przykryć drugim krążkiem, posmarować jasnym kremem, wyrównać. Gotowy tort odstawić na 2-3 godziny do lodówki, aby krem stężał.
Na gotowym cieście ułożyć dowolne owoce, formując oczy, usta i włosy klauna.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, cienką warstwą posmarować owoce.
Tort ponownie odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.