2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Byczki z mięsem i rydzami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne obiadowe byczki z ciasta kopytkowego z nietypowym nadzieniem mięsno-rydzowym

Byczki z mięsem i rydzami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Byczki z mięsem i rydzami

 

 

  • Okrasa:
  • słonina-kawałek
  • 1/2 cebuli

 

Sposób przygotowania:

Byczki z mięsem i rydzami
Ciasto: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie zostawić do ostygniecia.Następnie zimne zemleć w maszynce do miesa,potem zmieszać na stolnicy z mąką pszenną i ziemniaczaną wbić jajka i wyropić kopytkowe ciasto.Uformować placek,rozwałkować niezbyt cienko tak aby przy zlepianiu ciasto się nie rozrywało.Rozwałkowane pociać na prostokąty około 4/7 cm. Nadzienie: Gotowane mieso z kurczaka zmielić przez maszynkę do mięsa.(ja miałam miesko z rosołu) oczyszczone i umyte rydze pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę wrzucić na suchą patelnię i smażyć do momentu odparowania z nich całej wody po tym czasie dodać masło oraz pokrojony drobniutko por i cebulę i nadal dusić pod przykryciem aż cały sok wyparuje. Odstawić do wystygnięcia ,nastepnie zmieszać z farszem mięsnym doprawić do smaku solą i pieprzem najlepiej tylko tymi przyprawami aby nie zabic niczym zapachu grzybów.Wyrobić łyżką dokładnie farsz i nakłądac porcjami na pokrojone ciasto tak aby można było dokładnie zlepić brzegi. Wrzucić na osoloną wodę gotować 2-3 minuty po czym odcedzić przelać wodą i polać wytopioną słoninką przesmażoną z cebulą. Pycha!
Byczki z mięsem i rydzami
umyte i oczyszczone rydze na farsz drobniutko siekamy
Byczki z mięsem i rydzami
następnie przesmażamy dodając por lub cebulkę
Byczki z mięsem i rydzami
mięsko i ziemniaki gotowane mielimy przez maszynkę
Byczki z mięsem i rydzami
na rozwałkowane ciasto kopytkowe nakąłdamy farsz zlepiamy i gotujemy