mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Bydyniowa pychotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna budyniowa pychotka.

Bydyniowa pychotka

Składniki:

Bydyniowa pychotka

 

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 3 budynie waniliowe(ewentualnie śmietankowe)
  • 1 słoik dżemu truskawkowego
  • 3 jabłka( lub gruszki)

Sposób przygotowania:

Bydyniowa pychotka
Mąkę, margarynę , żółtka, proszek do pieczenia oraz 1 szklankę cukru zagniatamy. Ciasto dzielimy na pół i jedną częścią wylepiamy blaszkę. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem reszty cukru. Wierzch ciasta w formie smarujemy dżemem truskawkowym, po czym układamy jabłka i zalewamy gorącym budyniem. Następnie przykrywamy resztą ciasta i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Placek możemy polać lukrem.