Caldo verde

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki, kapustę włoską pokroić na wstążki, a cebulę drobno posiekać.

Caldo verde

Składniki:

Caldo verde

 

  • 500g kapusty włoskiej
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g kiełbasy wędzonej
  • 100g cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250g ziemniaków
  • 1 łyżka Vegety Ziołowej

Sposób przygotowania:

Caldo verde
Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki, kapustę włoską pokroić na wstążki, a cebulę drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju usmażyć posiekaną cebulę. Dodać czosnek, ziemniaki, kapustę włoską i Vegetę Ziołową. Zalać gorącą wodą tak, aby przykryć warzywa. Wymieszać i gotować około 20 minut pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Ciepłe warzywa wraz z płynem rozdrobić w blenderze lub zmiksować. Dodać pieprzu i 400 ml wody, krótko podgotować. Kiełbasę podgotować, pokroić na talarki i dodać do zupy. Na koniec Caldo verde posolić według smaku, posypać pietruszką i podać.