Sposób przygotowania:
California roll sushi - łosoś i ogórek
Przygotowujemy miseczkę z chłodną wodą, żeby maczać w niej ręce gdy będziemy nakładać ryż, żeby się nam nie przyklejał do rąk. Łososia kroimy na dowolne kawałki, ogórka obieramy i kroimy na paseczki, usuwamy miąższ. Kładziemy prze sobą matę do zawijania, na macie układamy błyszczącą stroną do dołu płat nori , maczamy ręce w wodzie i nakładamy ryż na cała powierzchnię nori . Teraz matę do zawijania sushi owijamy folią spożywczą lub aluminiową i układamy nori z ryżem do dołu. Teraz błyszczącą stronę mamy przed sobą. U dołu nakładamy odrobinkę pasty wasabi , ale naprawdę odrobinkę , rozsmarowujemy na całej długości, na to układamy łososia i paseczek ogórka, polewamy odrobinę majonezem. Zawijamy sushi, obtaczamy w sezamie i kroimy na kawałki, podajemy z dodatkiem sosu sojowego.