Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Calzone w wersji miniaturowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na zdrowe warzywa w innej odsłonie

Calzone w wersji miniaturowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Calzone w wersji miniaturowej

 

 

  • Przepis na ciasto:
  • 17 g świeżych drożdzy
  • 150 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 250 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Calzone w wersji miniaturowej
Wodę wymieszać z droższami i cukrem i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłym miejscu. Następnie mąkę przesiać i dodać do niej drożdze. Ciasto wyrobić przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Paprykę, bakłażan i cukinie pokroić w kostkę w wrzucić na nagrzaną patelnię grillową. Grillować do miękkości. Następnie przełożyć do miski dodać oliwę i posypać papryka słodka. Dodać pokrojoną w kostkę fete i mozzarelle. Wyrośnięte ciato rozwałkować i wyciąć kółka (im większe tym wygodniej będzie lepić). Na środku ułożyć warzywa i dokładnie wlepić ciasto. Posmarować tak przygotowane "pierożki" oliwą z papryką która pozostała w misce. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 210 stopni i piec przez ok 10-15 minut.
Calzone w wersji miniaturowej
Papykę bakłażana i cukinie kroimy w kosteczkę
Calzone w wersji miniaturowej
Do grillowanych warzyw dodać oliwę i sery
Calzone w wersji miniaturowej
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i powycinać kółka
Calzone w wersji miniaturowej
Ciasto położyć na papierze do pieczenia