Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Camembert smażony z żurawiną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

szybka i smaczna przekąska

Camembert smażony z żurawiną

Składniki:

Camembert smażony z żurawiną

 

 

Sposób przygotowania:

Camembert smażony z żurawiną
SOS: Żurawinę opłukać, osączyć. W rondelku zagotować wodę z cukrem, wsypać żurawinę i gotować na małym ogniu aż kuleczki popękają i całość zgęstnieje.

SER: Krążki sera pokroić promieniście każdy na 6-8 części. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Każdy trójkącik obtoczyć w jajku, bułce tartej i obie czynności powtórzyć. Panierka musi być gruba żeby ser nam nie wypłynął.

Tak przygotowane serki kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy na złoto ze wszystkich stron - trzeba to robić na dość silnym ogniu. Po usmażeniu wykładamy ser na ręcznik papierowy aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Po chwili układamy porcje na talerzu i podajemy gorący z dodatkiem sosu żurawinowego.