Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Camembert w kieszonce.

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Robi sie bardzo szybko i wszystkim smakowalo.

Camembert w kieszonce.

Składniki:

Camembert w kieszonce.

 

  • ciasto francuskie /gotowe , zrolowane , u mnie 270g /
  • camembert okragly 125g / moze byc owalny 150 g /
  • pieprz
  • 1 jajko
  • zurawina lub inne konfitury
  • papier do pieczenia
  • maka do posypania stolnicy lub deski

Sposób przygotowania:

Camembert w kieszonce.
Ciasto rozwinac ulozyc na posypanej maka powierzchni., wykroic dwa kwadraty o boku 18 cm a nastepnie kazdy przekroic skosnie . Oddzielic zoltko od bialka , a camembert pokroic na 4 cwiartki i posypac pieprzem. Kazda cwiartke ukladac na jednej polowie trojkata z ciasta , posmarowac brzegi ciasta bialkiem i przykryc ser druga polowa naciskajac brzegi , zeby sie skleily. Ulozyc kieszonki na blaszce wylozonej papierem do pieczenia , rozbeltanym zoltkiem posmarowac kazda na wierzchu i wlozyc do nagrzanego piekarnika / u mnie piekarnik elektryczny : 220° / - na ok 12 min. Jak ladnie zbrazowieja - wyjac i podawac cieple z dodatkiem surowek i zurawin . Ja mialam dzem z porzeczki. . Byla to moja premiera z ciastem francuskim i jestem pewna ze te szybkie kieszonki beda goscily czesciej na naszym stole.