Sposób przygotowania:
Canelloni z mięsem mielonym
Farsz: Mięso mielone podsmażam na patelni na łyżeczce oliwy z posiekaną cebulą i czosnkiem. Kostkę rosołową rozpuszczam w pół szklanki gorącej wody i dodaje do składników znajdujących się na patelni. Doprawiam całość do smaku i dodaje przecier pomidorowy - około 2-3 łyżki. Duszę całość pod przykryciem około 10-15 minut. Sos beszamel: Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i dodaje łyżkę mąki. Gdy masło się dokłądnie połączy z mąką - wlewam szklankę mleka, dodaje sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i mieszam dokładnie. Sos wlewam do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Makaron cannelloni (surowy - bez wcześniejszego gotowania) napełniam ciepłym ale nie gorącym! farszem mięsnym. Napełnione rurki układam na sosie beszamelowym. Całość zalewam przecierem pomidorowym ze słoika. Makaron musi być całkowicie przykryty. Zapiekam całość około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C. Po tym czasie zapiekankę posypuje obficie starym parmezanem i wkładam na około 10-15 minut do piekarnika, aż wierzch ładnie się zarumieni.