mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Canelloni z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Aby makaron nie pękał w czasie pieczenia, należy napełniać rurki canelloni lekko ciepłym farszem.

Canelloni z mięsem mielonym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Canelloni z mięsem mielonym

 

  • opakowanie makaronu cannelloni - 250 g
  • 60 dkg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 3/4 litra przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 200 g startego parmezanu
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Canelloni z mięsem mielonym
Farsz: Mięso mielone podsmażam na patelni na łyżeczce oliwy z posiekaną cebulą i czosnkiem. Kostkę rosołową rozpuszczam w pół szklanki gorącej wody i dodaje do składników znajdujących się na patelni. Doprawiam całość do smaku i dodaje przecier pomidorowy - około 2-3 łyżki. Duszę całość pod przykryciem około 10-15 minut. Sos beszamel: Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i dodaje łyżkę mąki. Gdy masło się dokłądnie połączy z mąką - wlewam szklankę mleka, dodaje sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i mieszam dokładnie. Sos wlewam do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Makaron cannelloni (surowy - bez wcześniejszego gotowania) napełniam ciepłym ale nie gorącym! farszem mięsnym. Napełnione rurki układam na sosie beszamelowym. Całość zalewam przecierem pomidorowym ze słoika. Makaron musi być całkowicie przykryty. Zapiekam całość około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C. Po tym czasie zapiekankę posypuje obficie starym parmezanem i wkładam na około 10-15 minut do piekarnika, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Canelloni z mięsem mielonym
Na dno naczynia żaroodpornego wylewam sos beszamelowy
Canelloni z mięsem mielonym
Rurki surowego canelloni napełniam ciepłym farszem mięsnym
Canelloni z mięsem mielonym
Napełnione rurki makaronu układam w naczyniu żaroodpornym

Tagi:

mięso makaron