czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 985]

SUPERPRZEPIS

Cannelloni faszerowane białym serem i warzywami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszna makaronowa zapiekanka, do której można przygotować dowolnie wybrany farsz. Idealna na zimowy obiad.

Cannelloni faszerowane białym serem i warzywami

Składniki:

Cannelloni faszerowane białym serem i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni faszerowane białym serem i warzywami

ETAP 1:

Cannelloni faszerowane białym serem i warzywami
Makaron gotować 3 minuty we wrzątku, odcedzić

Makaron gotować chwilę we wrzątku, by nieco zmiękł, około 3 minut. Następnie odcedzić i ułożyć na ściereczce tak, by rurki się nie stykały.

ETAP 2:

Cannelloni faszerowane białym serem i warzywami
cebulę podsmaży,ć z grzybami, szynką i papryką.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę. Dusić około 4 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać obrane i pokrojone kostkę pieczarki.

Smażyć około 7-10 minut, aż odparuje cała woda jaka się wytworzy. Masę zdjąć z ognia, wymieszać z białym serem. Doprawić do smaku ziołami oraz solą i pieprzem.

ETAP 3:

Cannelloni faszerowane białym serem i warzywami
Przygotowanym farszem nadziac makaronowe rurki.

Tak przygotowanym farszem nadziać makaron i od razu ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

ETAP 4:

Cannelloni faszerowane białym serem i warzywami
Makaron ułożyć w naczyniu i posypac serem.

Posypać startym serem. Przygotować sos.

ETAP 5:

Cannelloni faszerowane białym serem i warzywami
Zapiekankę polać przygotowanym sosem, zapiekać około 20 minut.

Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wraz z powstałym sokiem przełożyć na patelnię. Jeśli używamy pomidorów z puszki wlać całą zawartość na patelnię.

Dodać posiekany drobniutko czosnek, zioła i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zostało Wam trochę farszu można go dodać do sosu. Dusić kilka minut na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Gotowym sosem polać makaron.

Piec około 20 minut w temp. 180st. Od razu podawać.