msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Cannelloni wg.Ewy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Smaczne danie dla 6-7 osób .Pasuje i na zwykły obiad i na przyjęcie.

Cannelloni wg.Ewy

Składniki:

Cannelloni wg.Ewy

 

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni (grube rurki)-23 sztuki
  • 1,2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 5 trójkątnych serków topionych paprykowych (ew.innych)
  • 1 cebula
  • 3 małe kubki gęstej śmietany 18 %
  • 0,20 l mleka
  • 15-20 dag sera żółtego startego
  • sól,pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego

Sposób przygotowania:

Cannelloni wg.Ewy
Cebulę posiekać drobniutko.Przesmażyć z mięsem mielonym i przyprawą do mięsa.Smażyć,aż odparuje cały płyn.Wrzucić serki topione i przesmażyć do zgęstnienia masy mięsnej.Doprawić solą i pieprzem.Wystudzić.Nadziewać mięsem surowe cannelloni. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg).Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Śmietany wymieszać z mlekiem i bardzo delikatnie osolić i opieprzyć.Wylać trochę na spód naczynia żaroodpornego,ułożyć ściśle cannelloni i zalać resztą śmietany.Wszystkie rurki powinny być dokładnie przykryte płynem.Jest to warunek,aby danie się udało.Posypać wierzch startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.35 minut. Smacznego.