marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Cannelloni z farszem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Przygotować sos boloński,obsmażyć pieczarki,dodać siekanej cebuli.Zmielić mięso,podsmażyć je,dodać resztę składników i nadziewać.Piec 30 min

Cannelloni z farszem.

Składniki:

Cannelloni z farszem.

 

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni,
  • 400 g.mięsa wieprzowego,mielonego,
  • pół kilo pieczarek,
  • duża szczypta ziół(oregano,tymianek)suszonych,
  • olej do smażenia,
  • jajko surowe,
  • sól,
  • ser parmezan tarty,
  • tłuszcz do blachy lub naczynia żaroodpornego,
  • 1 duża cebula,
  • sos pomidorowy.
  • 1/2 l.wody.

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni z farszem.
Makaron obgotować w osolonej,wrzącej wodzie"al dente",odcedzić,przelać zimną wodą.Zmielić mięso wieprzowe,do-
-dać jajo,doprawić ziołami i pieprzem czarnym,mielonym.Na patelni
rozpuścić tłuszcz i wrzucić oczyszczone i pokrojone pieczarki i cebulę,dodać zmielone mięso wieprzowe.Smażyć z 5-8 min.,Nadziewać tym rurki cannelloni.Zrobić sos pomidorowy i wylać
na wysmarowaną formę jak wystygnie i układać jedną warstwę ca-
-nnelloni nadziewanych farszem,polać je sosem pomidorowym oraz
tartym parmezanem.Układać kolejną warstwę cannelloni i sosu.
Przykryć formę,piec w podgrzanym piekarniku w temp.180 st.C z
ok.30 min.Aby uzyskać przysmażoną na złoty kolor powierzchnię
odkryć formę na kilka min.przed zakończeniem pieczenia..