kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Cannelloni z mięsem i grzybami pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Włoskie cannelloni nadziewane grzybami i mielonym mięsem przykryte pierzynka sosu beszamelowego i sera. Syte, pyszne i łatwe w przygotowaniu, ma wszystkie cechy udanego obiadu.

Cannelloni z mięsem i grzybami pod beszamelem

Składniki:

Cannelloni z mięsem i grzybami pod beszamelem

 

  • opakowanie makaronu cannelloni (300g)
  • 500g mięsa mielonego z szynki
  • biała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 300g pieczarek
  • 100ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, biały pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mięsem i grzybami pod beszamelem
Pieczarki oczyszczamy, zalewamy winem, zagotowujemy. Wyłączamy palnik i pozostawiamy w płynie na 10 minut. Kroimy w plasterki. Na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i doprawiamy solą i czarnym pieprzem i przesmażamy aż zmieni kolor. Dodajemy posiekane grzyby i nieco wywaru w którym się gotowały i gotujemy jeszcze kilka minut. Sos beszamelowy: Masło roztapiamy i dokładamy mąkę. Dokładnie rozprowadzamy i stopniowo dolewamy mleko. Przekładamy ponownie na palnik i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i świeżo stara gałka muszkatołową. Makaron nadziewamy dość szczelnie nadzieniem mięsno-grzybowym i układamy w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy pod przykryciem w 180 stopniach C przez 20 minut a następnie bez przykrycia kolejne 20 minut.