k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Cannelloni z mięsem i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosta potrawa, którą naje się cała rodzina,

Cannelloni z mięsem i cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cannelloni z mięsem i cukinią

 

  • 10-12 płatów makaronu lasagne
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 1 cukinia
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mięsem i cukinią
Płaty makaronu podgotować 2-3 minuty. Na oliwie podsmażyć zmiażdżony czosnek i cebulę pokrojoną w cienkie piórka, Dodać startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Odłożyć 2-3 łyżki, a resztę zalać pomidorami z puszki i rozgnieść je widelcem, wrzucić rozmaryn u dusić 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje, doprawić. Cukinię pokroić na bardzo cienkie plastry, które układać na podgotowanym makaronie(2/3 powierzchni makaronu powinno być zakryte). Mięso przyprawić i dodać do niego listki tymianku i odłożone duszone warzywa. Układać mięso na posolonej i popieprzonej cukinii makaronie i zawijaćstronę, gdzie jest odkryty makaron, który sklei roladki. Układać je w naczyniu żaroodpornym, na dno dać nieco sosu, resztę wylać na makaron, wrzucić resztę pokrojonej w grubszą kostkę lub słupki. Całość można posypać tartym serem np. pecorino. Piec 200*C przez 25-35 minut.
Cannelloni z mięsem i cukinią
Część uduszonych warzyw odkładamy i dodajemy do mięsa mielonego.
Cannelloni z mięsem i cukinią
Mięso zawijamy w płaty lasagne i cienkie plastry cukinii.
Cannelloni z mięsem i cukinią
Jeżeli nie zasłonimy całej powierzchni makaronu cukinią, to roladki nam się bardzo ładnie skleją.
Cannelloni z mięsem i cukinią
Jeżeli chcemy, całość można posypać tartym serem.