WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 535]

Cannelloni z mięsem mielonym w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, pyszny makaron cannelloni nadziewany mielonym mięsem, w pomidorowym sosie, zapiekany z serem.

Cannelloni z mięsem mielonym w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cannelloni z mięsem mielonym w pomidorach

 

  • 1 opakowanie cannelloni
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 30 dag żółtego sera
  • 6 dużych pomidorów
  • 2 łyżki ziół włoskich
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mięsem mielonym w pomidorach
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulkę i mielone mięso. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przestudzonym mięsem nadziewamy rurki cannelloni i układamy w natłuszczonym naczyniu. Pomidory obieramy i rozdrabniamy blenderem. Na patelni, na odrobinie oleju podsmażamy rozdrobniony czosnek, wlewamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami włoskimi. Zagotowujemy i wlewamy na cannelloni. Zapiekamy w piekarniku ok 40 minut w 200 stopniach, pod koniec posypując startym żółtym serem i zapiekamy do zrumienienia.
Cannelloni z mięsem mielonym w pomidorach
Mięso mielone podsmażamy na patelni z cebulką.
Cannelloni z mięsem mielonym w pomidorach
Rurki cannelloni nadziewamy mięsem i układamy w naczyniu.
Cannelloni z mięsem mielonym w pomidorach
Pomidory doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Cannelloni z mięsem mielonym w pomidorach
Nadziany makaron cannelloni zalewamy sosem pomidorowym.