Sposób przygotowania:
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Rurki cannelloni ugotować wedle przepisu na opakowaniu uważając, by ich nie rozgotować, by były al dente i się nie rozpadały. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Do zrumienionej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać razem mięso z cebulą obsypując zawartość patelni sporą dawką granulowanego czosnku i oregano, a także odrobiną słodkiej mielonej papryki i szczyptą chili. Do podsmażonego z cebulą mięsa dodać odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki i ketchup. Całość zamieszać i jeszcze jedynie przez moment podsmażać. Na sam koniec doprawić mięso solą i pieprzem do smaku. Zawartość patelni to farsz do makaronowych rurek. Nadziewać ugotowane wcześniej rurki nieco przestudzonym farszem z mięsa mielonego. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Na spodzie naczynia ułożyć 6 nadzianych rurek cannelloni i przykryć je 3 plastrami sera, a na ułożone już sześć rurek, na warstwę sera ułożyć kolejne 6 rurek i przykryć je ponownie 3 plastrami sera. Krojone pomidory z puszki przełożyć do niedużego rondelka i podgrzać je doprawiając podczas podgrzewania solą i pieprzem oraz dosypując do nich sporo oregano. W ten sposób przygotowany pomidorowy sos przelać do żaroodpornego naczynia polewając nim ułożone i nadziane rurki cannelloni. Nadziane cannelloni polane sosem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 30 minut.