BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Cannelloni z serem ricotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wymyśliłam to danie dla mojego syna na kolację .Bardzo smaczne , niedrogie i łatwe do przygotowania.

Cannelloni z serem ricotta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cannelloni z serem ricotta

 

  • 6 rurek cannelloni
  • serek ricotta
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 pomidory
  • 10 dkg groszku mrożonego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • sól i pieprz
  • papryka mielona słodka

 

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni z serem ricotta
Serek ricotta mieszamy z pokrojoną drobno papryką , wcześniej umytą , trochę zostawiamy . Doprawiamy przyprawami wg swojego uznania .Rurki cannelloni napełniamy masą , ja to zrobiłam za pomocą małego widelczyka , jest wygodniej Naczynie szklane do zapiekania smarujemy olejem , układamy makaron .Pomidory myjemy dokladnie , wycieramy , kroimy te duże .Duże pomidory ukladamy w naczyniu obok makaronu , te małe również .Wysypujemy mrożony groszek , oraz trochę pokrojonej papryki . Robimy sos:rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę , energicznie mieszamy , wlewamy mleko porcjami , mieszając dokładnie .Wsypujemy szczyptę gałki . Sosem zalewamy makaron , wkładamy do piekarnika , nagrzanego do 190 stopni C na około 35-40 minut . Pod koniec pieczenia posypujemy startym , żółtym serem , jeszcze chwilę zapiekamy do rozpuszczenia się sera .
Cannelloni z serem ricotta
Serek ricotta mieszamy z pokrojoną papryką .
Cannelloni z serem ricotta
Rurki makaronowe napełniamy farszem serowym .
Cannelloni z serem ricotta
Wszystkie składniki ukladamy w naczyniu żaroodpornym .
Cannelloni z serem ricotta
Całość zalewamy sosem beszamelowym i zapiekamy .

Tagi:

sosy