haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Duże rurki makaronowe nadziewane szpinakiem i fetą, zatopione w sosie pomidorowym, otulone beszamelem z serową pierzynką. Włoski sposób na perfekcyjne danie. Nie ma nic bardziej rozgrzewającego i sycącego na zimowy obiad! Pokochasz to!

Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem

Farsz

Sosy

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka rosołu z kostki
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • kilka kropli cytryny
  • 2 łyżki oleju do sosu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • opcjonalnie 1 łyżeczka mąki

 

  • a także:
  • 8 rurek makaronowych cannelloni
  • 100 g startego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem
Krok 1 - farsz

Obraną i drobno pokrojoną cebulkę podsmażyłam na oleju, następne wrzuciłam do tego rozmrożony szpinak i pokruszony ser feta. Smażyłam na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż ser się rozpuści. Dodałam sól i pieprz i odstawiłam na bok.

Krok 2 - sos beszamelowy

Z łyżki masła i 2 łyżek maki zrobiłam zasmażkę, do której powoli i ciągle mieszając trzepaczką, wlewałam najpierw rosół, a potem mleko, aż do uzyskania konsystencji sosu. Dodałam sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zestawiłam z ognia i dodałam kilka kropli soku z cytryny (uwielbiam ten sos!).

Krok 3 - sos pomidorowy

Oczywiście każdy ma swój przepis na sos pomidorowy. Możesz go zrobić po swojemu, albo podsmażyć cebulkę na oleju, wlać na to pomidory krojone z puszki, dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, poddusić chwilę, doprawić solą pieprzem, oregano i bazylią, zmiksować i, jeśli sos będzie zbyt rzadki, zaprawić łyżeczka maki rozmieszanej z wodą.

Krok 4 - teraz składam puzzle w pyszny obiad.

Małą łyżeczką napełniłam nieugotowane rurki cannelloni farszem i ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym. Przedtem jednak wlałam na dno odrobinę sosu pomidorowego - resztę sosu wylałam na wierzch rurek. Na to wylałam beszamel i posypałam startym żółtym serem. Doprawiłam gałką muszkatołową i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-30 minut. Wiedziałam, że zapiekanka jest gotowa, kiedy ser na wierzch zapiekła się na złoto. 
Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem
Najpierw podsmażamy cebulkę, a potem wrzucamy na to ser feta i szpinak
Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem
Do zrobienia całego dania potrzebujemy dwóch sosów i farszu
Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem
Po nafaszerowaniu rurek ukladamy je na sosie pomidorowym
Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem
Całość posypujemy żóltym serem i gałaką muszkatołową i zapiekamy.