palmusia19

palmusia19

Kuchcik
[Przepisów: 14]

Canneloni z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pokrój cebule w drobną kostkę. Jedną wrzuć do garna nagrzanego z oliwą oliwek, a drugą do mięsa mielonego. Do oliwy z oliwek dorzuć również drobno posiekany czosnek. Czekać aż wszystko się zarumieni i dodać następnie 2 pasty pomidorowe, mieszać i prz

Canneloni z mięsem mielonym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Canneloni z mięsem mielonym

 

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • opakowanie makaronu Lubelli do canelloni
  • 2 opakowania past pomidorowych w pudełkach,
  • 500g pieczerek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • szczypta cukru
  • Ser

Sposób przygotowania:

Canneloni z mięsem mielonym
Pokrój cebule w drobną kostkę. Jedną wrzuć do garna nagrzanego z oliwą oliwek, a drugą do mięsa mielonego. Do oliwy z oliwek dorzuć również drobno posiekany czosnek. Czekać aż wszystko się zarumieni i dodać następnie 2 pasty pomidorowe, mieszać i przyprawiać do smaku według siebie. Więcej soli dodać, by zmniejszyć smak pasty. Wsypać 1 łyżkę oregano i 1 łyżkę bazylii. Dodać pieprz czarny mielony. Dodać szczyptę cukru. Wszystko musi się zagotować, a następnie gotować przez około 2 min na małym ogniu. Jeśli sos jest zbyt gęsty należy dodać trochę wody. Połowę sosu wylewamy na dół naczynia żaroodpornego. Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną drobno cebulę, pieprz, wegetę, 1 jajko, pokrojone pieczarki. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Gotujemy wodę w czajniku by móc sparzyć rurki. Sparzone rurki wypełniamy mięsem mielonym i układamy na dno naczynia żaroodpornego, które jest wylane sosem. I położymy ostatnią warstwę rurek zalewamy sosem i dodajemy ser bądź na odwrót.Zapiecz w piekarniku przez około 30-40 minut.
Canneloni z mięsem mielonym
Etap 1