Sposób przygotowania:
Canneloni z mięsem mielonym
Pokrój cebule w drobną kostkę. Jedną wrzuć do garna nagrzanego z oliwą oliwek, a drugą do mięsa mielonego. Do oliwy z oliwek dorzuć również drobno posiekany czosnek. Czekać aż wszystko się zarumieni i dodać następnie 2 pasty pomidorowe, mieszać i przyprawiać do smaku według siebie. Więcej soli dodać, by zmniejszyć smak pasty. Wsypać 1 łyżkę oregano i 1 łyżkę bazylii. Dodać pieprz czarny mielony. Dodać szczyptę cukru. Wszystko musi się zagotować, a następnie gotować przez około 2 min na małym ogniu. Jeśli sos jest zbyt gęsty należy dodać trochę wody. Połowę sosu wylewamy na dół naczynia żaroodpornego. Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną drobno cebulę, pieprz, wegetę, 1 jajko, pokrojone pieczarki. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Gotujemy wodę w czajniku by móc sparzyć rurki. Sparzone rurki wypełniamy mięsem mielonym i układamy na dno naczynia żaroodpornego, które jest wylane sosem. I położymy ostatnią warstwę rurek zalewamy sosem i dodajemy ser bądź na odwrót.Zapiecz w piekarniku przez około 30-40 minut.