jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Cantucini kakaowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto wzorowane na włoskich cantucini to świetne ciasto dla niespodziewanych gości. Jest lekko wytrawne, gdyż pieczone jest bez cukru, jedynie z niewielką ilością miodu.

Cantucini kakaowe

Składniki:

Cantucini kakaowe

 

  • 1 szklanka posiekanych daktyli
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
  • 1 szklanka pokrojonych suszonych śliwek
  • około 2 szklanek mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 100 g masła

 

 

Sposób przygotowania:

Cantucini kakaowe
Do rondelka wsypujemy daktyle, wlewamy wodę i gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy masło, miód i kakao - mieszamy dokładnie do chwili, gdy masło się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Do ostudzonej masy daktylowej dodajemy jaja, szczyptę soli - mieszamy. Na końcu dodajemy składniki sypkie oraz pozostałe bakalie. Mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.40 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto z formy, lekko studzimy i kroimy na ok. 1 cm kromki, które układamy na blasze wyłożonej papierem. Suszymy plastry ciasta w piekarniku z obydwu stron.

Tagi:

śliwki