mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Cappuccino

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jest lekkie, pyszne, o smaku wspaniałej kawy cappuccino:) Ciasto z serii własny pomysł;)

Cappuccino

Składniki:

Cappuccino

 

  • jasny biszkopt z 6 jajek

 

  • Masa cappuccino:

 

  • 2 śnieżki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka proszku dowolnego cappuccino (u mnie orzechowe)
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

  • Masa śmietankowa:

 

 

  • Do nasączenia:

 

  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • cukier do smaku (niewiele, bo cappuccino jest słodkie)
  • 1/2 szklanki gorącej wody

 

Sposób przygotowania:

Cappuccino
Biszkopt nasączyć kawą rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody (posłodzoną do smaku). Mleko zagotować, rozpuścić w nim proszek cappuccino (można ew. dosłodzić, ale jak dla mnie cappuccino jest wystarczająco słodkie). Ostudzić. Do całkowicie zimnego mleka cappuccino wsypać śnieżki i ubić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości goracej wody (ok.1/4 szklanki), zimną połączyć z ubitą masą cappuccino. Tężejącą wylać na biszkopt. Tak samo postąpić z masą śmietankową, tylko nie dodaje się już cappuccino, śnieżki należy ubić na zimnym mleku, połączyć potem z rozpuszczoną żelatyną. Ozdobić wedle gustu. Schłodzić w lodówce.