madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Cappuccino wg madzik323

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nawet jak ktoś nie lubi kawy ciasto będzie mu smakowało.

Cappuccino wg madzik323

Składniki:

Cappuccino wg madzik323

 

  • 1 biszkopt
  • Masa budyniowa:
  • 2 szkl mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 8 łyżek cukru
  • Masa kawowa:
  • 400 ml mleka
  • 13 łyżek czekoladowej kawy Capucino
  • 2 śnieżki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Poncz
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl wody
  • 1 łyżka spirytusu

Sposób przygotowania:

Cappuccino wg madzik323
 Ciasto zaczynamy od przygotowania ponczu: Gotujemy wodę  w garnku z cukrem i cukrem waniliowym, oraz kawą. Następnie studzimy i dodajemy spirytus. Potem  nasączamy nim biszkopt.  Kolejnym naszym krokiem będzie masa budyniowa.  W tym celu  w małej ilosci mleka trzeba rozmieszać budynie, a resztę zagotować. Na wrzące mleko wlewamy budyń i gotujemy jeszcze chwilkę. Zostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem i cały cas ucierając dodajemy po trochu budyń. Gotowy krem nakładamy na biszkopt.  Ostatnim krokiem będzie masa kawowa,   mleko doprowadzamy do wrzenia, a następnie rozpuszczamy w nim kawę, gdy wystygnie wsypujemy śnieżkę i ubijamy  do powstania pianki.. Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szkl wody i gdy zacznie tężeć, dodajemy do ubitej pianki. Następnie rozsmarowujemy na masie budyniowej. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Tagi:

biszkopt kawa