Sposób przygotowania:
Cappuccinowe leniwe
Zaczynamy od zagotowania wody której będą się gotować kluski. Wrzącą osolić 1/2 łyżeczki soli. Do sera dodać jajko, mąkę , cappuccino , szczyptę soli i dokładnie wyrobić masę . Blat wysypać mąką ziemniaczaną . Ciasto na leniwe podzielić na 2 części. Na wysypanym mąką ziemniaczaną blacie uformować z każdej części wałek i pokroić go na drobne kluseczki ( można odwrotną stroną noża robić na kluseczkach kratkę jak na leniwych). Wrzucać na wrzącą wodę i gotować ok. 1 minutę od wypłynięcia. Wyłowić łyżka cedzakową. Na patelni rozpuścić masło. Włożyć na nie kandyzowaną skórkę pomarańczową i niech się zagrzeje w tłuszczu. Podawać polane masłem ze skórką kandyzowaną ( lub zwyczajnie ze zrumienioną na maśle bułką tartą ). * Z tych składników wyszło 35 kluseczek. ** Podałam do popicia gorzką kawę rozpuszczalną bo kluseczki są słodkie.
edytaha