SUPERPRZEPIS

Cappuccinowe leniwe

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Cappuccinowe leniwe Więcej zdjęć (5)

Ostatnio w ramach testowania różnego rodzaju kaw postawiłam sobie zadanie znalezienia niekonwencjonalnego zastosowania dla nich.

Składniki:

Cappuccinowe leniwe

 

 

Sposób przygotowania:

Cappuccinowe leniwe
Zaczynamy od zagotowania wody której będą się gotować kluski. Wrzącą osolić 1/2 łyżeczki soli. Do sera dodać jajko, mąkę , cappuccino , szczyptę soli i dokładnie wyrobić masę . Blat wysypać mąką ziemniaczaną . Ciasto na leniwe podzielić na 2 części. Na wysypanym mąką ziemniaczaną blacie uformować z każdej części wałek i pokroić go na drobne kluseczki ( można odwrotną stroną noża robić na kluseczkach kratkę jak na leniwych). Wrzucać na wrzącą wodę i gotować ok. 1 minutę od wypłynięcia. Wyłowić łyżka cedzakową. Na patelni rozpuścić masło. Włożyć na nie kandyzowaną skórkę pomarańczową i niech się zagrzeje w tłuszczu. Podawać polane masłem ze skórką kandyzowaną ( lub zwyczajnie ze zrumienioną na maśle bułką tartą ). * Z tych składników wyszło 35 kluseczek. ** Podałam do popicia gorzką kawę rozpuszczalną bo kluseczki są słodkie.
Cappuccinowe leniwe
Wsypać do miski ser, mąkę, cappuccino, szczyptę soli i wbić jajko
Cappuccinowe leniwe
Zagnieść ciasto na kluseczki i wyłożyc na wysypany mąką ziemniaczaną blat
Cappuccinowe leniwe
Uformować z ciasta wałek i pokroić na kluseczki
Cappuccinowe leniwe
Gotować minutę od wypłynięcia i wyjmować łyżką cedzakową