Sposób przygotowania:
Carbonada Criola
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek i cebule obrać, posiekać. Marchewki, papryki i por oczyścić, umyć. Pomidory umyć. Wszystkie warzywa pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dynię umyć, ściąć wierzch, usunąć pestki oraz włókni-ste części. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Wnętrze posmarować masłem. Ananas odsączyć z zalewy, plastry pokroić na cząstki. Olej rozgrzać w rondlu, obru-mienić mięso. Dodać cebulę, czosnek, miąższ dyni i pokrojone warzywa. Wlać sok z ananasa i wino, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Wstawić do piekarnika. Dusić 40 min w temp. 200° C. Jabłko obrać, pokroić. Kukurydzę, ananas i jabłko dodać do potrawy. Wstawić do piekarnika na 15 min, obok ustawiąjąc dynię. Potrawę podać w dyni, posypaną natką.