Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Carbonada wołowa (Hiszpania)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu, nieco posolić, zdjąć z patlni. Na

Carbonada wołowa (Hiszpania)

Składniki:

Carbonada wołowa (Hiszpania)

 

  • 80 dag wołowiny bez kości
  • 40 dag cebuli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 7 dag smalcu
  • 1 butelka piwa
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • sól

Sposób przygotowania:

Carbonada wołowa (Hiszpania)
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu, nieco posolić, zdjąć z patlni. Na pozostałym tłuszczu poddusić plasterki cebuli. Mięso włożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy i podgrzewać na wolnym ogniu. Następnie dodać podsmażoną cebulkę wraz z tłuszczem, wlać piwo, posypać natką pietruszki i tymiankiem. Całość zaprawić zasmażką z mąki i masła. Garnek przykryć i dusią cpotrawę na wolnym ogniu 2-3 godziny. Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.