Sposób przygotowania:
Carbonara na sposób sycylijski
W dużym garnku zagotowujemy przynajmniej 2 litry wody, solimy i wrzucamy makaron do wrzątku. Spaghetti gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, koniecznie al dente. W czasie, gdy makaron się gotuje, rozgrzewamy patelnię z oliwą. Pamiętajcie, żeby do smażenia używać tej z drugiego tłoczenia. Na patelnię wrzucamy przekrojony na pół ząbek czosnku i pokrojony w kosteczkę boczek. Przesmażamy 2,3 minuty tak, aby boczek nie zdążył stać się chrupiący, wrzucamy czosnek i zdejmujemy patelnię z ognia. W miseczce mieszamy trzepaczką jajko, żółtko, parmezan, natkę i dodajemy sporą ilość pieprzu. Nie solimy, ponieważ parmezan jest słony. Gdy makaron jest gotowy, stawiamy z powrotem patelnię z boczkiem na ogniu i dodajemy makaron z garnka wprost na patelnię. Mieszamy z boczkiem, a następnie dodajemy masę jajeczną i energicznie mieszamy przez pół minuty. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dolać trochę wody z gotowania makaronu. I gotowe!