SUPERPRZEPIS

Carrot and parship puree wg Buni

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Carrot and parship  puree wg Buni Więcej zdjęć (5)

Z fascynacją wygrzebuję podpowiedzi kulinarne z kuchni angielskiej .

Składniki:

Carrot and parship puree wg Buni

 

  • 3 średnie marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu mielonego

 

Sposób przygotowania:

Carrot and parship puree wg Buni
Marchewki i pietruszki obrać i umyć . Zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości . Można je pokroić w kawałki - ugotują się szybciej. Odcedzić . Zmiksować na puszystą masę w malakserze . Włożyć do garnuszka dodać masło i śmietankę i ogrzewać by masło się roztopiło , a puree odparowało i uzyskało odpowiednią gęstość . Doprawić szczyptą mielonego białego pieprzu.
Podawać udekorowane natką pietruszki.

* podpowiadam , że w wersji oszczędnej można użyć marchewki i pietruszki ugotowanej w rosole lub wywarze na zupę ( byle był to wywar na kurczaku nie za tłusty )
Carrot and parship  puree wg Buni
Obrane i pokrojone marchewki i pietruszki ugotować do miękkości
Carrot and parship  puree wg Buni
Zmiksować na gładkie puree - ja robie to w Rozdrabniaczu lub Malakserze
Carrot and parship  puree wg Buni
Puree przełożyć do garnuszka , dodac szczyptę pieprzu
Carrot and parship  puree wg Buni
Dołożyć masło i śmietankę - podgrzewać aż masło sie roztopi a puree odparuje